Luchtweginfecties komen vaak voor. Bijna iedere winter lopen we te snotteren, en zijn we druk in de weer met zakdoekjes, uien naast het bed, en het eten van dropjes.
In dit artikel duiken we in wat luchtweginfecties zijn en wat kan je zelf doen om er weer vanaf te komen. Ook kijken we naar wat je kunt doen om een luchtweginfectie te voorkomen. Kortom: hoe kom je eraan, en hoe kom je er weer vanaf?
Wat is een luchtweginfectie?
Een luchtweginfectie is een ontsteking van de slijmvliezen in de luchtwegen. Artsen maken vaak het onderscheid tussen bovenste luchtweginfecties en onderste luchtweginfecties.
Bovenste luchtweginfecties zijn infecties aan de keel, neus, bijholten, stembanden en ook de luchtpijp. Onderste luchtweginfecties zijn infecties aan de bronchiën, de longblaasjes en longweefsel. Vooral bovenste luchtweginfecties komen veel voor. Ze worden meestal veroorzaakt door virussen en meestal gaat het vanzelf weer over. Behandeling is vaak niet noodzakelijk. Bij een verkoudheid, keelpijn en bijholteontsteking heeft behandeling met antibiotica geen zin. Andere klachten die je kunt hebben bij een bovenste luchtweginfectie: heesheid, keelpijn, hoesten, niezen, loopneus of juist een verstopte neus, oorpijn en verhoging of koorts.((28 april 2021, Respiratory tract infections (RTIs)))
Bij lagere luchtweginfecties is het soms wel nodig om te behandelen met antibiotica. Bij een acute bronchitis, of bij een longontsteking kan de oorzaak liggen bij een virus, maar ook bij een bacterie. Een onderste luchtweginfectie moet daarom vaak wel door een arts behandeld worden.((2021, Verkoudheid & luchtweginfecties))
Wat is het verschil tussen griep en verkoudheid?
Zowel griep als verkoudheid zijn beiden bovenste luchtweginfecties. Toch zijn ze niet hetzelfde. Bij griep kan je je echt beroerd voelen. Je hebt bij griep naast een loopneus, hoesten en keelpijn ook koorts, pijn in je spieren en rillingen. Je hele lijf kan pijn doen. Het ontstaat vaak heel snel. De ene dag voel je je prima, de dag erna voel je je beroerd. Verkoudheid ontstaat meestal langzaam en geeft alleen klachten aan de luchtwegen.
Een ander verschil is dat je van griep vaak tot wel 2 weken last kunt hebben. Een verkoudheid is meestal na een paar dagen gelukkig alweer over. Je kunt je dus grieperig voelen, maar geen griep hebben. Griep en verkoudheid hebben beiden een virus als oorzaak, maar het zijn wel verschillende virussen. Van het influenzavirus krijg je griep, van verkoudheidsvirussen krijg je een verkoudheid. Het influenzavirus is een flink portie agressiever dan een verkoudheidsvirus.
Is een luchtweginfectie besmettelijk?
Ja, virussen kunnen zich makkelijk verspreiden, zeker als iemand veel moet hoesten. De adem van de zieke kan een ander weer inademen. Zeker als dicht op elkaar zitten in een slecht geventileerde ruimte. In de winter zitten we veel meer binnen en dan ook nog eens met de ramen dicht. Het is dus geen wonder dat luchtweginfecties veel voorkomen, juist in de wintermaanden.((2021, Verschil griep en verkoudheid))
Het afgelopen jaar met Covid-19 zijn we ons bewuster geworden van de gevolgen van elkaar besmetten. Als er één ding is, waarvan we mogen hopen dat het blijft na de crisis, is dat we het niet oké vinden om met een virusinfectie toch te gaan werken en gewoon iedereen een hand blijven geven. Vroeger vonden we het gek om dan thuis te blijven. Het was wel een beetje stoer om dan toch gewoon te komen werken. Elkaar besmetten kan via de lucht maar ook via bijvoorbeeld hoesten met je hand voor je mond en dan een deurklink vastpakken. Via de handen kan het virus dan toch weer in de mond van een ander persoon terecht komen.
Extra Vitamine D is wellicht zinvol om luchtweginfecties te voorkomen
Vitamine D speelt een belangrijke rol voor de opbouw van je botten en van je gebit. Vitamine D is echter ook belangrijke rol bij een goede werking van je immuunsysteem. Je kunt vitamine D binnenkrijgen via voeding, en voor een groot deel maken we het zelf aan. We hebben zonlicht nodig om zelf vitamine D aan te maken. Zeker in de wintermaanden is er minder zon en is de zon minder krachtig. En als er dan zon is, gaan we met dikke lagen kleding kort naar buiten.
Je kunt Vitamine D aanvullen door bepaalde dingen te eten. Vooral vette vis zoals haring en zalm zijn goede bronnen. Eieren, margarine en zuivel zijn ook prima bronnen. Paddenstoelen en dan vooral kastanjechampignons zijn ook prima bronnen. Je kunt ook kiezen voor een vitamine D supplement. Vooral ouderen, vrouwen die zwanger zijn, en mensen met een getinte of donkere huid en mensen die hun hele huid buiten bedekken kunnen makkelijk een tekort aan vitamine D hebben.((25 november 2011, Vitamin D and respiratory infection in adults))((2021, Moet je extra vitamine D slikken in het najaar?))
Tips voor als je een luchtweginfectie hebt
De meeste luchtweginfecties gaan helemaal vanzelf over, maar toch wat tips om het leed iets te verzachten:
- Zorg dat je voldoende drinkt, zeker als je ook koorts hebt;
- Neem rust, geef je lichaam de tijd om te herstellen;
- Eet goede, gezonde voeding. Soms zal het je niet echt smaken met je verstopte neus, maar toch is belangrijk om je weerstand op peil te houden;
- Stomen met een handdoek over je hoofd boven een bak heet water;
- Neusdruppels;
- Rokerige ruimten vermijden en zelf niet roken;
- Kruidenthee;
- Vitamine C heeft een positieve invloed op het immuunsysteem;
- Pijnstillers en hoestdranken;
- Gebruik een luchtbevochtiger.
Ondanks dat de klachten meestal na 2 weken weer over zijn is het soms verstandig om toch even contact te hebben met je huisarts. Zeker als je andere klachten krijgt zoals benauwdheid, langer dan 3 dagen hoge koorts en ook als je je veel pijn hebt bij de ademhaling. Bloed ophoesten is ook iets wat je niet moet negeren.((2021, Verkoudheid huistherapieën))
Roken heeft invloed op luchtweginfecties
Rokers zijn vatbaarder voor infecties en het herstel duurt ook langer. Stoppen met roken kan dus helpen om sneller te herstellen. Voor rokers is dat moeilijk. Als je hulp wil bij het stoppen, ga dan zeker met je huisarts in gesprek. Je huisarts zal je zeker ondersteunen bij je plan om te stoppen met roken. Je staat er zeker niet alleen voor.((12 maart 2021, Upper Respiratory Infection (URTI)))
Vind je onze blogs interessant? Schrijf je dan zeker in op de nieuwsbrief: