Aambeien of hemorroïden, in België ook wel gekend als speen, zorgen voor de nodige ongemakken. Wij vertellen je wat je tegen aambeien kunt doen.
Wat zijn aambeien?
Aambeien verwijst naar opgezwollen bloedvaten in de anus. Iedereen heeft deze bloedvaten – het is enkel wanneer ze opzwellen, pijnlijk zijn of zelfs bloeden, dat deze bloedvaten een probleem vormen.
De oorzaken van aambeien
De oorzaken van gezwollen bloedvaten zijn niet altijd duidelijk. Te weinig vezels innemen en aan obstipatie of een trage stoelgang leiden zijn de belangrijkste oorzaken. Ook zwanger zijn, langer dan 10 minuten op de wc zitten of overgewicht hebben, vergroten de kans op aambeien. Bekkentumoren zijn tevens een gekende oorzaak van aambeien.((oktober 2019, Haemorrhoids))
Het uitoefenen van druk om de harde stoelgang naar buiten te persen, vergroot de druk op de bloedvaten en het weefsel rond de darm, wat tot uitzetting leidt. Het opgehoopte bloed in de bloedvaten vormt soms klonters en leidt tot een zwellingen rond de sluitspier. Dit leidt tot pijn tijdens de ontlasting.((3 juli 2019, Hemorrhoids – Symptoms and causes))
Symptomen van aambeien
Om de symptomen te kunnen beschrijven, moeten we een onderscheid maken tussen inwendige en uitwendige aambeien.
1. Algemene symptomen
Wat inwendige en uitwendige aambeien gemeenschappelijk hebben is: helderrood bloed in de toiletpot na het ontlasten, het gevoel hebben dat je niet volledig hebt kunnen ontlasten, en het achterblijven van slijm op het toiletpapier of in je ondergoed.
2. Inwendige aambeien
Aambeien kunnen ongemerkt aanwezig zijn. Enkel wanneer de druk en de zwelling te groot wordt, gaat het lichaam een deel van die zwelling naar buiten duwen. Dit kan hevige jeuk geven. Deze zwelling kan je terug naar binnen duwen, maar ze komt bij iedere ontlasting gewoon terug naar buiten.
3. Uitwendige aambeien
Uitstulpingen aan de buitenkant van de anus zijn vormen van uitwendig speen. Ze hebben geen invloed op de sluitspier, maar kunnen wel pijnlijke zwellingen veroorzaken waarin zich bloedklonters (trombose) vormen.((22 mei 2019, Piles (haemorrhoids)))
De behandeling van aambeien
Hoe lang duren aambeien? Aambeien genezen doorgaans vanzelf in een paar dagen of in meer ernstige gevallen in een paar maanden. Het hangt af van de grootte van de aambeien, de klachten en wat je er zelf tegen doet.((2021, Aambeien))
Aambeien zelf behandelen
Vermijd constipatie en hard drukken door voldoende vezels te eten. Vezels vind je in groenten, fruit en volkoren granen. 20-30 gram vezels per dag is meestal voldoende. Soms helpt het om lijnzaad, psyllium of methylcellulose toe te voegen. Naast vezels, heeft je lichaam ook extra vocht nodig. Meer water of thee drinken is dus de boodschap.
Stimuleer je darmen door zoveel mogelijk te bewegen en zo min mogelijk neer te zitten. Dit geldt ook voor de toiletbeurt: lang neerzitten wordt afgeraden. Ook ga je best onmiddellijk naar het toilet als je aandrang voelt om te ontlasten.
Houd tot slot de regio rond de anus altijd schoon, bijvoorbeeld met lauw water en milde zeep. Ga zeker geen vochtige doekjes gebruiken, dit zal de jeuk alleen maar erger maken.
Aambeien met geneesmiddelen behandelen
Vaak kan je bij de apotheek of drogist aambeienzalf halen. Deze zalf is gericht op het verminderen van symptomen zoals jeuk, zwellingen en pijn. Laxatieven kunnen nuttig zijn als je last hebt van langdurige constipatie. Ga dit echter nooit zomaar nemen.
Met hemmoroïdenzalf kun je aambeien doorgaans goed behandelen. Een operatie om aambeien te verwijderen wordt bijna nooit uitgevoerd. Moet dat toch gebeuren, dan kan de arts kan via een rubberband de aambei afbinden of via een vloeistof de aambei laten verschrompelen. Hemorroïden kunnen ook chirurgisch weggesneden worden.((2021, Aambeien))
Vind je onze blogs interessant? Schrijf je dan zeker in op de nieuwsbrief: