Mariadistel is een plant die tot dezelfde familie behoort als het madeliefje, de composietenfamilie, en in de landen rond de Middellandse Zee groeit. De plant wordt al heel lang gebruikt als basis voor natuurlijke medicijnen, en mag niet verward worden met melkdistel en artisjok.
Mariadistel heeft zijn sterke geneeskrachtige eigenschappen te danken aan één enkel bestanddeel, namelijk silymarine. In dit artikel lees je meer over wat de aangeraden dagelijkse dosis is en waar je op moet letten als je een mariadistel supplement neemt.
Hoeveel mariadistel mag ik dagelijks consumeren?
Bij gebruik van eender welk supplement of kruid is het altijd aangeraden om binnen de aangeraden dagelijkse hoeveelheid te blijven. Hoewel een extract van mariadistel, of de plant zelf, heel weinig bijwerkingen kan hebben, is het toch belangrijk om zich aan de aangeraden dosis te houden.
Over het algemeen is het advies om dagelijks niet meer dan 420 mg mariadistelextract in te nemen. Afhankelijk van de situatie en de aandoening die ermee behandeld wordt, zullen de effecten bij deze dosis optimaal zijn. Vraag altijd advies bij een specialist voor meer info over de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.
Wat zijn de symptomen van een teveel aan mariadistel?
Hoewel het heel moeilijk is om mariadistel in zijn pure vorm in een te hoge dosis in te nemen, kan dat wel bij het nemen van een extract of supplement. Deze zijn doorgaans immers veel geconcentreerder. Hieronder een overzicht van enkele mogelijke neveneffecten bij een teveel aan mariadistel:
- Problemen met de spijsvertering
- Jeuk en huidirritatie
- Hoofdpijn
Ook is het voor diabetici aangeraden om mariadistel voorzichtig te gebruiken, aangezien het supplement het bloedglucoseniveau kan verlagen. Daarnaast zou mariadistel effecten kunnen hebben op de productie van oestrogeen. Zij die aan borstkanker, baarmoederhalskanker, endometriose en andere gelijkaardige aandoeningen lijden, nemen best geen mariadistel.
Ten slotte kan mariadistel ook een allergische reactie teweegbrengen, waaronder anafylaxie, een levensbedreigende reactie op een allergeen. Dit effect komt vaker voor bij mensen die ook allergisch zijn aan andere planten, zoals madeliefjes, chrysanten en goudsbloemen.
Factoren die de opname van mariadistel beïnvloeden
Als laatste zijn er bepaalde factoren die de opname en verwerking van mariadistel(extract) kunnen beïnvloeden. Hieronder een overzicht van factoren waar men rekening mee dient te houden:
- Cytochrome P450 2C9 (CYP2C9): bij inname van mariadistel kan dit enzym en de medicijnen die erdoor worden verwerkt, beïnvloeden. Enkele van deze medicijnen zijn diazepam (valium), warfarine (Coumadine, Jantoven) en andere.
- Diabetesmedicatie: mariadistel verlaagt de bloedsuikerspiegel bij mensen die aan diabetes type 2 lijden. Mariadistel innemen in combinatie met bepaalde medicijnen kan neveneffecten veroorzaken. Het is belangrijk om altijd een oog te houden op het bloedsuikerniveau.
- Metronidazole (Flagyl): ook kan mariadistel het effect van dit medicijn verminderen, en daarom is het afgeraden om beide tegelijkertijd te gebruiken.
- Simeprevir (Olysio): mariadistel nemen in combinatie met dit medicijn tegen hepatitis C kan de concentratie van de medicatie in het bloed verhogen. Het is dus afgeraden om beide tegelijkertijd te nemen.
- Sirolimus (Rapamune): ten slotte kan het innemen van mariadistel in combinatie met dit medicijn, dat het immuunsysteem onderdrukt, zorgen voor veranderingen in de manier waarop het lichaam de medicatie verwerkt.