Berberine is een minder bekend extract met heel wat gezondheidsvoordelen. Dit artikel zoomt in op de mechanismen achter die voordelen.
Wat is berberine en waar zit het in?
Berberine is een geelkleurig extract uit de barberisplant (Berberis vulgaris). Het is tevens aanwezig in andere planten zoals de mahoniestruik, de goudzegelplant en de Chinese gouddraad. Barberisextracten zijn vooral populair in de Chinese en Ayurvedische geneeskunde.
De voordelen van berberine: wat doet het?
Berberine activeert allereerst het AMPK-enzym dat de insulinegevoeligheid verhoogt. Deze werking wordt versterkt doordat het extract tegelijkertijd het PTP1B-proteïne remt. Verder kan berberine de bètacellen, die in de alvleesklier insuline aanmaken, beschermen, en de aanmaak van glucose in de lever bevorderen.
Bovenstaande mechanismen zorgen ervoor dat berberine kan helpen om de afbraak van koolhydraten in simpele suikers te verbeteren en de glucose-opname in de cellen te bevorderen, wat op zijn beurt bijdraagt tot een stabiele bloedsuikerspiegel.[1]
Een tweede functie is het helpen verminderen van de signalen van de cytokines – dit zijn de inflammatoire immuuncellen. Dit zorgt ervoor dat berberine een beschermende werking heeft op het hart- en vaatstelsel, en helpt om atherosclerose te voorkomen.[2]
Samengevat kan berberine dus helpen bij:
- Het behoud van een gezonde bloedsuikerspiegel*
- Het in stand houden van een gezonde lever*
- Het ondersteunen van het hart- en vaatstelsel*
- Het behoud van een normaal cholesterol- en triglyceridengehalte*
(* In afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie)
Is het extract volledig veilig?
Als je berberine gaat nemen, dan moet je zeker opletten voor eventuele interacties met andere medicatie. Je kunt best eerst overleggen met je arts.
Sommige wisselwerkingen kunnen namelijk ernstig zijn. Ook kunnen bij hoge dosissen maag- en darmklachten en, heel uitzonderlijk, het risico op hypoglykemie (een te laag bloedglucosegehalte) verhogen.
De standaarddosis berberine is 900-2.000 mg per dag, verdeeld over drie tot vier doses.
Een supplement neem je best tijdens of vlak na de maaltijd om te kunnen profiteren van de bloedsuiker- en lipidenpiek die met eten gepaard gaat.[3]
Vind je onze blogs interessant? Schrijf je dan zeker in op de nieuwsbrief:
Bronnen