Migraine is een veel voorkomende aandoening die twee keer zo vaak bij vrouwen als bij mannen voorkomt.
Het belangrijkste symptoom van migraine is een matige tot ernstige hoofdpijn, waarbij 85% van de mensen een kloppende pijn ervaart. Ongeveer 60% van de mensen ervaart die pijn slechts aan een kant van het hoofd.
Ongeveer 80% van de mensen heeft naast pijn ook last van misselijkheid en 30% zelfs van braken. Bovendien heeft bijna iedereen met migraine een verhoogde gevoeligheid voor licht (90%) en geluid (80%).
Over migraine bestaan echter ook heel wat mythes waarmee wij komaf willen maken.
#1. Migraine is niet ernstig
De meeste vormen van migraine zijn niet ernstig. Wel zijn ze chronisch en vaak slopend als ze niet juist behandeld worden. Mensen met migraine kunnen een verminderde productiviteit ervaren op het werk en een verstoring van hun gezins-, sociale en vrijetijdsactiviteiten.((1 januari 2000, Impact of migraine and migraine therapy on productivity and quality of life))
Niet alle soorten migraine zijn gelijk. Zo kan de zeldzame vorm hemiplegische migraine zwakte of verlamming aan één kant van het lichaam veroorzaken. Meestal verdwijnt dit binnen enkele uren of dagen, maar in in zeldzame gevallen kan dit een maand of langer duren.
#2. Migraine is hetzelfde als hoofdpijn
Niet alle migraine gaat gepaard met hoofdpijn en hoofdpijn is maar één van de symptomen van migraine. Andere symptomen zijn een verhoogde gevoeligheid voor o.a. licht, misselijkheid en een verstoord zicht. De pijn van migraine kan zeer ernstig zijn en de activiteiten van het dagelijkse leven belemmeren.
Migrainelijders kunnen tot een dag of twee voor de aanval subtiele veranderingen in hun dagelijkse routine gewaarworden. Overmatig gapen, depressie, geïrriteerdheid en een stijve nek zijn enkele van de meest voorkomende verschijnselen.
Sommige mensen met migraine kunnen ook een migraine-aura krijgen. Dit is een neurologisch symptoom dat onmiddellijk voorafgaat aan de hoofdpijn. Het kan bestaan uit visuele stoornissen of andere zintuiglijke verschijnselen.
#3. Cafeïne veroorzaakt migraine
Cafeïne an sich veroorzaakt geen migraine, maar kan een trigger zijn. Zo kan overmatig gebruik migraine uitlokken. Sommige mensen, echter, vinden dat het drinken van cafeïne bij het begin van een aanval de intensiteit vermindert en de pijn enigszins kan verlichten.
Het drinken van cafeïnehoudende dranken kan dan weer een migraineaanval in gang zetten, maar de ontwenning van cafeïne is een nog frequentere migraine-uitlokker.((augustus 2020, The Ambiguous Role of Caffeine in Migraine Headache: From Trigger to Treatment)) Cafeïne en migraine hebben dus een complexe relatie die tot op heden nog niet duidelijk is.
#4. Geen enkel medicijn helpt tegen migraine
Momenteel is er geen genezing voor migraine, maar medicijnen tegen hoofdpijn kunnen zeker helpen de symptomen onder controle te houden.
Zo kunnen o.a. klassieke hoofdpijnmedicatie, triptanen en vrij verkrijgbare pijnstillers helpen bij migraine. Het belangrijkste wat je kan doen om migrainetriggers te helpen vermijden, is een gezonde leefstijl leiden.
Voldoende slapen, water drinken, gezond eten en stress elimineren kunnen het risico op het ontwikkelen van migraine helpen afnemen. Zo kan het medicijngebruik afgebouwd worden want – ironisch genoeg – overmatig gebruik kan ook leiden tot hoofdpijn.
#5. Diagnose dient te gebeuren via beeldvormend onderzoek
Migraine is een klinische diagnose en behoeft geen beeldvorming ter bevestiging. Beeldvorming is alleen nodig als de symptomen niet duidelijk zijn of als er neurologische waarschuwingssignalen zijn.
Om een accurate diagnose van migraine te stellen, moet een arts een patroon van terugkerende hoofdpijn vaststellen samen met de bijbehorende symptomen die minstens 3 maanden aanhouden.
#6. Ik mag geen medicijnen nemen als ik zwanger ben
Migrainemedicijnen zoals triptanen zijn relatief veilig tijdens de zwangerschap, vooral na het eerste trimester. Sommige preventieve medicijnen, zoals die tegen beroertes, kan je beter vermijden tijdens de zwangerschap. In ieder geval is afstemmen met de arts de beste optie.
#7. Een ‘migrainedieet’ doet migraine verdwijnen
Hoewel tegenwoordig van elk dieet wordt beweerd dat het alle kwalen geneest, zijn ze niet allemaal even doeltreffend of gestaafd door bewijzen.
Gezond eten en het vermijden van bepaalde soorten voedsel die migraine uitlokken alleen zullen migraine niet wegnemen. Je moet slaapgebrek, stress of hormonale veranderingen ook aanpakken.
#8. Supplementen helpen tegen migraine
Supplementen kunnen migraine bij sommige mensen helpen voorkomen. Volgens Dr. Jennifer McVige van DENT Neurologic Institute((2021, DENT Neurologic Institute)) kunnen magnesium, vitamine D en vitamine B2 waardevolle aanvullingen zijn, maar van geen enkel supplement is bewezen dat het migraine helpt voorkomen of verlichten.
#9. Zonder aura spreken we niet van migraine
Klopt niet. Volgens de Migraine Trust heeft slechts 10-30% van de mensen met migraine een aura.
#10. Onderzoekers hebben het onderzoek naar migraine opgegeven
Er zijn verschillende lopende onderzoeksinspanningen om de pathofysiologie van migraine en nieuwe behandelingsmogelijkheden aan te pakken. Apparaten om de pijnsignalen in de hersenen te wijzigen zijn bijvoorbeeld een van die nieuwe vondsten.((24 juni 2021, Medical myths: 11 migraine misunderstandings))
Vind je onze blogs interessant? Schrijf je dan zeker in op de nieuwsbrief: