Je kent wellicht deze situatie: je zou graag een platte buik hebben om in een prachtige broek, rok of jurk te kunnen, maar het dichtritsen van je broek is steeds meer een waar gevecht gewordenIn dit artikel spreken we niet over extra gewicht, maar over tijdelijke abdominale ongemakken waaraan iedereen van tijd tot tijd wel eens kan lijden. Michael Jensen, MD, is een befaamd endocrinologist en doet onderzoeken naar zwaarlijvigheid in de Mayo Clinic.
Hij is van mening dat, tenzij je gezwollen buik veroorzaakt wordt door een medische oorzaak, de enige echte reden intestinaal gas is en niet het gewicht van water dat zich in de buikstreek ophoopt.
“Het is zonder meer een mythe te noemen dat het opzwellen van de buik bij volwassen mensen in goede gezondheid te wijten is aan de accumulatie van vloeistoffen, want de buikstreek is geen plaats waar vloeistoffen zich eerst gaan ophopen” zegt de wetenschapper. “Dan zou je het ook moeten zien aan je voeten en je enkels zolang je recht staat.”
Waarom hoopt gas zich dan überhaupt op in onze buik en wat kunnen we eraan doen?
1. Vermijd constipatie
Een tekort aan nutriënten, vloeistof en fysieke activiteit kan leiden tot constipatie, wat op zijn beurt kan resulteren in een opgezwollen buik, zegt de onderzoeker. Om dit te vermijden zou je een vezelrijk dieet (25 g per dag voor vrouwen en 38 g per dag voor mannen) afkomstig van volle granen, fruit, groenten, noten en zaden, moeten volgen. Zorg er eveneens voor dat je voldoende vloeistof (zeker 6-8 glazen per dag) inneemt en streef ernaar om zeker vijf keer per week tenminste 30 minuten fysieke activiteiten te doen.
2. Gluten- of lactoseintolerant?
Allergieën en intoleranties kunnen ook de oorzaak zijn van gas en het opzwellen van de buik. Maar deze moeten eerst worden bevestigd door je dokter. Sommige mensen gaan zelf deze toestand vaststellen en onnodig de zuivel en granen uit hun voedingspatroon schrappen. Ben je toch allergisch aan zuivel, dan kan het helpen om te kiezen voor oudere kazen en yoghurt, waarvan bekend staat dat ze een lager lactosepeil hebben.
3. Eet niet te snel
Te snel je maaltijd naar binnen werken en onvoldoende je voedsel kauwen kan er toe leiden dat je lucht naar binnen zuigt, wat op zijn beurt een opzwelling van de buik tot gevolg kan hebben, zegt Dawn Jackson Blatner, RD en auteur van een boek over gezonde en flexibele diëten.
Maaltijden zouden op zijn minst 30 minuten moeten duren. Houd er ook rekening mee dat de vertering van de voedingsstoffen al begint in de mond en dat je het risico op een gezwollen buik kan verminderen door je voeding beter en langer te kauwen. Trager eten zorgt daarnaast voor een bevredigend gevoel en zorgt er op de lange termijn voor dat je minder gaat eten.
4. Drink niet te veel koolzuur
De sprankelende bubbeltjes die aanwezig zijn in dranken met koolzuur, zelfs in de dieetversie ervan, kunnen zorgen voor gas dat zich gaat ophopen in je buik. Als je drank met een smaakje verkiest, kan je water drinken dat je zelf op smaak brengt met wat citroensap, limoen of komkommer. Wat ook kan helpen om het gevoel van een gezwollen buik te verminderen is muntthee drinken.
5. Kauw niet te veel kauwgum
Als je de gewoonte hebt om vaker op kauwgum te kauwen, kan je de kauwgum vervangen door te zuigen op een stukje harde snoep of door een gezonde snack met een hoog gehalte aan vezels te eten zoals fruit, groenten of popcorn met een laag vetgehalte.
6. Kijk uit voor suikervrij voedsel
“Veel van hun patiënten hebben te kampen met een opgezwollen buik die het gevolg is van het feit dat ze teveel suikeralcohol consumeren en kunstmatig gezoete voedingsstoffen en drankjes,” zegt Blatner.
Dit kan op zijn beurt leiden tot een opgezwollen buik met alle bijhorende ongemakken. Experten raden dan ook aan om niet meer dan 2-3 keer per dag een kunstmatig gezoet drankje of voedingsstof te nuttigen om zo het risico op een opgezwollen buik te verminderen.
7. Beperk de inname van zout
Sterk bewerkte voeding bevat doorgaans een hoog gehalte aan natrium en weinig vezels. Deze twee factoren dragen ook bij tot het gevoel van een opgezwollen buik.
Maak er dus een gewoonte van om de etiketten op de voedingsproducten te lezen. Wanneer je toch bewerkt, ingeblikt of ingevroren voedsel koopt, dan moet je er op letten dat je niet meer dan 500 mg zout per keer in gelijk welk product inneemt, of op dagbasis gezien je totaal beperkt tot 1500 tot ongeveer 2300 mg natrium.
8. Doe rustig aan met bonen en gasrijke groenten
Bonen zijn weliswaar goed voor de gezondheid, maar kunnen de oorzaak zijn van het gevoel van een opgeblazen buik. Dit kan ook het geval zijn bij de familie van de kruisbloemigen in de groep van de groenten, zoals broccoli, spruiten en bloemkool. Die opgeblazenheid kan te wijten zijn aan het feit dat je ze te weinig eet. Je kunt ze dus best langzaam introduceren in je voedingspatroon.
9. Eet vaker en kleinere maaltijden
In plaats van per dag drie grote maaltijden tot je te nemen, kan je proberen meermaals per dag kleine maaltijden te nuttigen. Wanneer je de gewoonte hebt aangemeten om vaker te eten, zal je ook meer controle krijgen over je bloedsuikerspiegel en je hongergevoel beter leren beheersen.
Als je overgaat naar vijf of zes kleine maaltijden per dag dan moet je er wel over waken dat de hoeveelheid voedsel en calorieën die je inneemt in overeenstemming is met wat je lichaam ook allemaal nodig heeft.
10. Nuttig voeding die opgeblazenheid helpt bestrijden
Goed nieuws: er zijn intussen enkele studies uitgevoerd die suggereren dat thee van pepermunt, gember, ananas, peterselie en yoghurt die probiotics (de zogenaamde goede bacteriën) bevat een gunstig effect hebben op het vermijden of bestrijden van de opgezwollen buik.
Ten slotte nog een finaal woord in verband met buikvet
De experten zijn het er roerend over eens: vasten of maaltijden overslaan helpt niet om af te komen van dat vervelende opgezwollen gevoel in de buik of om gewicht te verliezen.
Wie denkt dat hij door het doen van voldoende buikspieroefeningen dat vervelende vet in de buikstreek zal kwijtraken is er slecht nieuws, want volgens experten is dit onvoldoende. Ook al bereik je er ongetwijfeld mee dat er een vermindering van het buikvet zal zijn, toch moet je ook op je voeding letten.