Nieuw Hongaars onderzoek wijst uit dat resveratrol nu ook effect heeft op mensen, en niet alleen op dieren zoals in voorgaand onderzoek.[1]
Wat is resveratrol?
Resveratrol, is een natuurlijk voorkomende stilbenoïde, een type fenol dat aanwezig is in verschillende plantaardige voedingsmiddelen zoals druiven, pinda’s, cacao, bosbessen, frambozen en veenbessen. Het zit ook in de druivenschillen die worden gebruikt bij de creatie van rode wijn.
Van resveratrol is bekend dat het de activiteit van SIRT1, ook wel bekend als het gen van lang leven, verhoogt en dat het de ontwikkeling van vetcellen beïnvloedt. Gezien deze kwaliteiten is resveratrol interessant als potentiële kandidaat voor de behandeling van hart- en vaatziekten. Nieuw onderzoek bij mensen toont nu aan dat suppletie met resveratrol de apolipoproteïne-B en het LDL-cholesterolgehalte verlaagt, waarvan de overmatige aanwezigheid bijdraagt aan hart- en vaatziekten.
Opzet van de studie
Deze kleine menselijke proef van drie maanden onderzocht 60 deelnemers die allemaal leden aan hartfalen en milde symptomen zoals kortademigheid of angina pectoris tijdens lichte inspanningen.[2]
Voor deze studie kreeg de helft van de deelnemers een placebo en de andere helft 100 milligram resveratrol per dag gedurende drie maanden. Aan het begin en het einde van het onderzoek ondergingen de deelnemers elk een echocardiogram, dat met behulp van echografie laat zien hoe de hartspier en de hartkleppen functioneren. Daarnaast werd er een wandeltest van zes minuten, een longfunctietest en een RNA-profielanalyse uitgevoerd. De deelnemers moesten ook een vragenlijst over hun ervaren levenskwaliteit invullen.
Uit de resultaten bleek dat de deelnemers die resveratrol kregen een verbetering zagen in de systolische en diastolische linker-ventriculaire functie en de globale longitudinale spanning. Dit suggereert een verbeterde hartfunctie. Dit wordt ondersteund door de toename van de bewegingscapaciteit en een verbeterde ademhaling. De vragenlijst suggereerde tevens een verbeterde levenskwaliteit, al is dat natuurlijk subjectief.
Het N-terminale prohormoon van de hersenen natriuretische peptide (NT-proBNP) in bloedmonsters vertoonde ook een significante vermindering. De NT-proBNP niveaus gaan omhoog wanneer het hart het bloed niet zo goed rond het lichaam kan pompen. Hoe hoger deze niveaus, hoe groter de kans dat er sprake is van hartfalen en hoe ernstiger het probleem.
Er was ook een duidelijke vermindering van galectine-3 bij mensen die met resveratrol werden behandeld. Galectine-3 is een pro-inflammatoire lectine die zich kan binden aan β-galactoside en wordt afgescheiden door geactiveerde macrofagen. Galectine-3 wordt vaak gebruikt als biomarker voor hartfalen.
Tot slot werden in de resveratrolgroep de niveaus van de ontstekingscytokines IL-1 en IL-6 significant verlaagd. C-reactief eiwit en ferritine, waarvan verhoogde gehaltes vaak geassocieerd worden met hartfalen, vertoonden echter geen significante verandering. Ook van het aantal witte bloedcellen, een andere biomarker van ontstekingen en hartfalen, werd geen significante verandering geregistreerd.
Het gebruik van resveratrol bij hart-en vaatziekten
De effecten van resveratrol bij hartfalen werden al eerder geëvalueerd in diermodellen. Het doel van deze studie was om de effecten van resveratrol op menselijke proefpersonen met systolisch hartfalen na te gaan. Naast de significante verbetering in markers die wezen op hartfalen, bleek uit de resultaten dat de proefpersonen dankzij resveratrol zich probleemloos konden inspannen zonder dat symptomen zoals kortademigheid verergerden. Ook rapporteerden ze een verbeterde levenskwaliteit.
Deze resultaten zijn dus overwegend positief, maar zoals de onderzoekers zelf terecht opmerkten, heeft deze eerste studie enkele beperkingen. Omdat de onderzoekspopulatie best klein is en de opvolgingsperiode vrij kort, zou deze studie opgevolgd moeten worden door een studie op grotere schaal en op langere termijn te kunnen bevestigen.[3]
Bronnen
1. | ↑ | 8 oktober 2020, Resveratrol Improves Heart Function by Moderating Inflammatory Processes in Patients with Systolic Heart Failure |
2. | ↑ | 2018, New York Heart Association (NYHA) Classification |
3. | ↑ | 30 november 2020, Resveratrol Human Trial Results Published |