Anthocyanen zijn een subklasse van de flavonoïden. Flavonoïden zijn een soort polyfenolen en komen vaak voor in fruit, groenten, thee en wijn. Anthocyanen, die vaak rood-, blauw- of paarsgekleurd zijn, hebben sterke antioxiderende, ontstekingsremmende, groeiremmende en proapoptotische eigenschappen.[1]
Chinese wetenschappers hebben nu ook onderzocht of anthocyanen het risico op colorectale kanker (dikkedarmkanker) kunnen verminderen. Hun meta-analyse omvatte zeven observationele studies die de consumptie van anthocyanen en de ontwikkeling van darmkanker onderzochten.
De resultaten toonden een omgekeerde associatie tussen anthocyanenconsumptie en het risico op darmkanker. Dit suggereert dat anthocyanen een beschermend effect kunnen hebben. Er zijn echter gerandomiseerde gecontroleerde studies nodig om dit effect te bevestigen.[2]
Bronnen
1. | ↑ | 6 maart 2012, Anthocyanins |
2. | ↑ | juli 2019, Anthocyanin Consumption and Risk of Colorectal Cancer: A Meta-Analysis of Observational Studies |